Hogyan tápláljuk a körmeinket kívül és belül?
Ezen a blogon nagyon sokat írtunk már arról, hogy hogyan varázsoljuk széppé a körmeinket. Francia és japán manikűr, trendek és különleges minták mit sem érnek, ha nem vezetjük be az életünkbe – mint egyéb szépségápolási szokásainkat – a körmeink táplálását. Miről is szól ez? Olyan élelmiszerek és táplálékkiegészítők fogyasztását, amelyek táplálják a körömnövesztő sejteket, olyan hatóanyagok körömágyba juttatását, amelyek erősítik a környező szöveteket.
A nyári időszakban, amikor a napsugárzás és a szél hatása különösen igénybe veszi a körmöket és a bőrt, még fontosabb a megfelelő tápanyagokkal való ellátás. A köröm számos betegséget és hiányállapotot is megmutathat, ezeknek a következményeit is megelőzhetjük a megfelelő tápanyagok bevitelével.
A zöld, sárga és vörös zöldségek (spenót, brokkoli, sárgarépa, cékla) az A-vitamin forrásai, a B-vitaminokat répában, sörélesztőben édesburgonyában, tojásban, algákban találod meg. A D-vitamint könnyen beszerezheted máj fogyasztásával vagy napozással. A kalcium nagyszerű lelőhelyei az olajos magvak és ugyanezekben a vasat is megtalálod.
A körmeink táplálásának egyik legkényelmesebb és legbiztonságosabb módja a hidegen sajtolt olajok alkalmazása. Ezek nagyon sok olyan összetevőt tartalmaznak, amelyre a köröm és bőr egészségének megőrzéséhez szükség van és további előnyük, hogy külsőleg és belsőleg is alkalmazhatod őket.
A szépségápolás szempontjából az egyik legfontosabb olajfajta. A vadvirágként is sok helyen virító ligetszépe a nevét onnan kapta, hogy kerek szirmú, sárga virágaival kiemelkedő szépséget kölcsönöz a környezetének. Olaját az érett magvakból sajtolják, gyógyító ereje pedig abban rejlik, hogy többféle esszenciális olajat is tartalmaz. Az esszenciális olajak közös tulajdonsága, hogy a szervezetünk számára nélkülözhetetlenek, bár nagyon kis mennyiségre van szüksége belőlük. A linolsav (vagy más néven F-vitamin) és a gamma-linolénsav a ligetszépe olaj legfőbb erősségei, és szinte a testünk összes szervére-szövetére hatással vannak. Hatékonyan táplálják a haj-, bőr-, körömsejtek növekedését, csökkentik a szervezet gyulladásait, erősítik az immunrendszert. A ligetszépe olaj salátákban mártogatós szószokban fogyasztva finoman táplál belülről, de a bőrre kenve hamar felszívódik és helyben fejti ki a hatását.
A trópusi ricinus növény, hatalmas lila leveleivel igazán látványos jelenség. Olaját szintén a magjából sajtolják és a szépségápolás területén rendkívüli népszerűségnek örvend. Nagyon jó bőrtápláló, így a körömágy épségét is biztosíthatod vele, hiszen akár gyulladások és sérülések esetén is segít. Mélyen táplál, elősegíti a sejtek képződését, így a bőr mély rétegeiben elhelyezkedő körömképző sejtekre is hatással van. A körömlemezt erőssé és selymes fényűvé teszi, elmulasztja a töredezést és gyorsítja a növekedést is.
A ricinus olaj belsőleg való felhasználásáról a legtöbbünknek a hashajtás jut eszébe. Tény, hogy ilyen hatása is van – és azt is el kell ismerni, hogy nem ízletes – de kis mennyiségben fogyasztva, esetleg más olajokkal keverve bőséges tápanyagtartalmával csökkenti a fáradékonyságot és így is táplálja a szöveteket.
További olajak, amelyek kiváló táplálást biztosítanak a kezed bőrének és a körmeidnek, és akár összekeverve is használhatod őket (külsőleg és belsőleg is): olívaolaj, jojobaolaj, avokádóolaj, mákolaj.
A nyári időszakban, amikor a napsugárzás és a szél hatása különösen igénybe veszi a körmöket és a bőrt, még fontosabb a megfelelő tápanyagokkal való ellátás. A köröm számos betegséget és hiányállapotot is megmutathat, ezeknek a következményeit is megelőzhetjük a megfelelő tápanyagok bevitelével.
Milyen tápanyagokra van szükség?
A köröm erősítéséhez, fényes, egészséges külalakjának biztosításához, gyors növekedéséhez számos tápanyag biztosítása szükséges. Az A-, B-komplex, D- vitamin, kalcium, vas, cink a testünk egészséges működéséhez alapvetően is szükséges, de hiányuk nagyon gyorsan megmutatkozik a körmeink állapotán. Az A-vitamin a bőr mellett a szem és a csontrendszer egészségéért is felelős, a B7-vitamin a körömnövesztő sejteket erősíti, a B2-vitamin (más néven riboflavin) a köröm mellett a haj és bőr szépségét is biztosítja, a B12-vitamin hozzájárul a fehérjefelépítési folyamatokhoz, így a körömsejtek képződéséhez is, a D-vitamin elősegíti a kalcium beépítését, a kalcium pedig a köröm keménységéért felelős. A vas hiányában a körmök elvékonyodnak, meggyengülnek, ha a szervezetednek pedig a cinket kell nélkülöznie, a köröm növekedése lelassul.
Élelmiszerek, amelyek segítenek
A zöld, sárga és vörös zöldségek (spenót, brokkoli, sárgarépa, cékla) az A-vitamin forrásai, a B-vitaminokat répában, sörélesztőben édesburgonyában, tojásban, algákban találod meg. A D-vitamint könnyen beszerezheted máj fogyasztásával vagy napozással. A kalcium nagyszerű lelőhelyei az olajos magvak és ugyanezekben a vasat is megtalálod.A körmeink táplálásának egyik legkényelmesebb és legbiztonságosabb módja a hidegen sajtolt olajok alkalmazása. Ezek nagyon sok olyan összetevőt tartalmaznak, amelyre a köröm és bőr egészségének megőrzéséhez szükség van és további előnyük, hogy külsőleg és belsőleg is alkalmazhatod őket.
Ligetszépe olaj
A szépségápolás szempontjából az egyik legfontosabb olajfajta. A vadvirágként is sok helyen virító ligetszépe a nevét onnan kapta, hogy kerek szirmú, sárga virágaival kiemelkedő szépséget kölcsönöz a környezetének. Olaját az érett magvakból sajtolják, gyógyító ereje pedig abban rejlik, hogy többféle esszenciális olajat is tartalmaz. Az esszenciális olajak közös tulajdonsága, hogy a szervezetünk számára nélkülözhetetlenek, bár nagyon kis mennyiségre van szüksége belőlük. A linolsav (vagy más néven F-vitamin) és a gamma-linolénsav a ligetszépe olaj legfőbb erősségei, és szinte a testünk összes szervére-szövetére hatással vannak. Hatékonyan táplálják a haj-, bőr-, körömsejtek növekedését, csökkentik a szervezet gyulladásait, erősítik az immunrendszert. A ligetszépe olaj salátákban mártogatós szószokban fogyasztva finoman táplál belülről, de a bőrre kenve hamar felszívódik és helyben fejti ki a hatását.
Ricinus olaj
A trópusi ricinus növény, hatalmas lila leveleivel igazán látványos jelenség. Olaját szintén a magjából sajtolják és a szépségápolás területén rendkívüli népszerűségnek örvend. Nagyon jó bőrtápláló, így a körömágy épségét is biztosíthatod vele, hiszen akár gyulladások és sérülések esetén is segít. Mélyen táplál, elősegíti a sejtek képződését, így a bőr mély rétegeiben elhelyezkedő körömképző sejtekre is hatással van. A körömlemezt erőssé és selymes fényűvé teszi, elmulasztja a töredezést és gyorsítja a növekedést is.
A ricinus olaj belsőleg való felhasználásáról a legtöbbünknek a hashajtás jut eszébe. Tény, hogy ilyen hatása is van – és azt is el kell ismerni, hogy nem ízletes – de kis mennyiségben fogyasztva, esetleg más olajokkal keverve bőséges tápanyagtartalmával csökkenti a fáradékonyságot és így is táplálja a szöveteket.
További olajak, amelyek kiváló táplálást biztosítanak a kezed bőrének és a körmeidnek, és akár összekeverve is használhatod őket (külsőleg és belsőleg is): olívaolaj, jojobaolaj, avokádóolaj, mákolaj.
Kategória: Műköröm cikkek
<< vissza géllakk blog főoldalára