Paint and go!
Ugyanakkor sokkal kevesebb szó esik arról, hogy a nehezen elkészített egyöntetű festés mennyire sérülékeny, a lakk hosszabb-rövidebb száradási ideje alatt. Sokunkat gátolnak az elszenvedett kudarcok, és biztos nem csak nekem nincs kedvem újrafesteni a körmeimet, ha valami elromlik menet közben.
Természetes, hogy ez nem elszigetelt probléma, hiszen számos gyártó is igyekszik már megoldást találni rá: gyorsan száradó lakkok és fedőlakkok tömkelegét dobják piacra, szárító cseppek, sprayk, berendezések és lámpák kecsegtetnek a várakozás elkerülésének lehetőségével. Ezek a termékek nem mindig váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, amellett hogy sokszor nem is túl alacsony árunk kínálják magukat a polcokon. Nézzünk két módszert, amelyek házi eszközökkel kivitelezhetőek, nem igényelnek túl nagy pénzügyi ráfordítást, és sokat segíthetnek a várakozás lerövidítésében, és így a balesetek kialakulásának esélyét is csökkentik. |
![]() A kép csak illusztráció |
- Jegeljük a problémát!
Tegyünk egy kisebb tálba egy marék jeget, majd öntsünk rá hideg vizet. Várjunk pár percet, hogy az olvadó jég megfelelően lehűtse a vizet, közben végezzük el a körmök festését, majd óvatosan mártsuk bele az ujjaink végét a vízbe és tartsuk ott. Természetesen nagyon kell ebben az esetben is ügyelni arra, hogy a frissen festett körmök ne érjenek hozzá se a tál széléhez, se a jégdarabokhoz!
Nem kell, hogy lilulásig tartsuk benne a kezünket, elég néhány másodperc, ami alatt áthűl és megdermed a lakkréteg. Kiemelve rázzuk le a kezeket (ne töröljük!), ekkor már a lakkozás nagyon gyorsan eljut a teljes száradásig.
- A sütőspray-varázslat
Ha a témára rákeresünk a Youtube-on, igen hamar fogunk olyan találatokkal szembesülni, amelyek a sütőspray (cooking spray) alkalmazását ajánlják vehemensen, mert ahogy ők állítják, gyakorlatilag azonnal megszárítja a körömlakkot. Hazánkban kevésbé népszerű és elterjedt, bár elérhető ez a termék, amely a serpenyőben sülő hús letapadásának megakadályozására szolgál. Olajat és számos más adalékanyagot tartalmaz, amelyek a letapadást gátolják, illetve elősegítik a hús puhulását stb. A lakkozás után egy-egy fújással „terítsük be” az ujjvégeket, majd várjunk pár másodpercet. Végül alaposan mossuk le a fölösleget folyóvíz alatt.